Praktijkspeuren

Praktijkspeuren: Bij praktijkspeuren maken we gebruik van het best ontwikkelde zintuig van een hond. De neus…..Bij praktijkspeuren is het de bedoeling dat je hond een specifiek persoon op de geur kan vinden. Je werkt daarbij met je hond middels een lange aangelijnde lijn. De hond volgt de geursporen van de persoon die het spoor loopt. Een spoor bestaat uit een palet van geuren van de spoorloper. Zo moet je denken aan huidschilfers, zweet, kledinggeur en voor ieder mens unieke vetzuren. Maar ook moet je denken aan geuren van de omgeving zoals bodemverstoring door de spoorloper. Verder moet je als loper rekening houden met bijvoorbeeld verwaaien door de wind of het gegeven dat er ook een auto of andere mensen gepasseerd zijn tussen de spoorloper en je hond.
Het is een leuke manier om samen met je hond actief te zijn in de buitenlucht. De hond moet leren hoe hij diverse geuren kan onderscheiden en de juiste geur te volgen. De baas moet goed leren zijn hond te observeren, te lezen eigenlijk. Je leert bijvoorbeeld herkennen of je hond twijfelt, of juist zeker is van zijn zaak, of dat hij juist geen geur meer heeft. Je leert kijken naar bijvoorbeeld de spanning in zijn lichaam, de stand van zijn oren, of de stand van zijn staart en wat dat betekend voor specifiek jouw hond. Want voor elke hond is dat weer anders. Het is dus echte teamsport en het versterkt de band tussen jou en je hond.
Praktijkspeuren is lichamelijk, maar vooral ook geestelijk erg vermoeiend voor je hond. Doorgaans lukt het om 4 tot 5 spoortjes te lopen.

Je kunt het praktijkspeuren op verschillende manieren aanleren. Natuurlijk gaan we daarbij ook weer uit van een positieve leermethode. In eerste instantie wordt de hond “het spelletje” aangeleerd, waarbij je verschillende methodes kan gebruiken. Het meest gebruikt wordt de manier dat de persoon weg loopt met iets lekkers of een speeltje. De hond wordt beloond vanuit zijn roedeldrift om een persoon weer te vinden en vanwege de buitdrift om het lekkers of het speeltje weer te krijgen. Als de hond “het spelletje” snapt, ga je dit uit bereiden door een bocht te maken, een langer spoor te maken, kruisingen laten uitwerken, over verschillende ondergronden te lopen en zo voort. Kortom je gaat de situaties steeds veranderen en uiteindelijk ook moeilijker maken.
Het uiteindelijke doel is dat “de vermiste persoon” gevonden wordt. Iedere hond kan speuren en je kunt op elke leeftijd van je hond starten.